Denk in overvloed en niet in schaarste!

Gepubliceerd op 21 januari 2021 om 10:59

Het waren termen die regelmatig voorbij kwamen in de cursussen die ik de afgelopen jaren deed. Ik bedoel deze: ‘denken en leven in overvloed’ en de tegenhanger: ‘denken en leven in schaarste’. Deze termen hebben mij veel geleerd en dus deel ik het graag met je. Want juist ook als het gaat over eten vind ik het erg waardevol!

Waar gaat het over bij schaarste versus overvloed?

Het gaat over je instelling of intentie waarmee je de dingen doet in je leven. Leven vanuit de schaarste-gedachte is bijvoorbeeld denken: ‘er is niet genoeg tijd’, ‘ik heb geen genoeg geld’, ‘dat lukt mij toch niet want dat kan ik niet’. Het kan heel goed zijn dat dit de instelling is waarmee je in het leven staat. Waarom? Omdat velen van ons deze overtuiging in onze Hollandse cultuur met de paplepel krijgen ingegoten. Het is een soort veilige gedachte, die je in je eigen comfort zone houdt. Denken vanuit schaarste is eigenlijk denken vanuit angst. Maar, eerlijk is eerlijk, denken vanuit schaarste zorgt voor overtuigingen waar je niet heel gelukkig van wordt. Ik in ieder geval niet.

 

Schaarstedenken bij eten

Als diëtist en coach zie ik bij veel mensen ook de overtuiging van schaarste terug als ze anders willen eten en vaak ook willen afvallen. En dat lijkt ook niet zo gek, want de nadruk ligt meestal op minder. Minder calorieën, minder koolhydraten, minder vet… Er hangt een groot gevoel van ‘iets niet mogen’ omheen. Plus als je zelf de overtuiging hebt dat je het nog maar moet zien dat het je gaat lukken, dan wordt het helemaal lastig. Je houdt het misschien een tijd vol maar voor de lange duur houdt het op. Toen ik zelf bezig was met het thema ‘overvloed of schaarste’, vroeg ik me dan ook af: Hoe kun je het basisidee van ‘overvloed’ gebruiken als je anders wilt eten?

 

Overvloed gaat over vertrouwen!

Wat bedoelen we dan met ‘overvloed’? Het is bijvoorbeeld denken vanuit de volgende overtuigingen: ‘er is genoeg tijd om te doen wat ik wil’, ‘er is genoeg geld voor iedereen’, ‘ik heb de capaciteiten die ik nodig heb om te doen wat ik wil’. Wat roept dit op? Misschien weerstand? Ik heb het zelf in ieder geval wel ervaren. ‘Ja maar, is dat wel zo?’ En toch, als je er wat langer bij stil staat, kun je zien dat het hele positieve en stimulerende gedachten zijn. Die wil je toch graag geloven? Ze wekken vertrouwen en roepen op tot actie, daar waar schaarste-denken eerder oproept tot ‘laat maar zitten’.

 

Oké, hoe ziet het eruit qua eten en drinken als je uitgaat van overvloed?

Misschien is het even omdenken, maar dat is goed, wat het is een teken dat het een nieuw perspectief is. Bedenk eens wat je allemaal lekker vindt, waar je echt van kunt genieten? Waar ben je nieuwsgierig naar, welke nieuwe smaken of manieren van koken bijvoorbeeld? Sta hier uitgebreid bij stil en maak lijstjes: van gerechten, groenten, fruitsoorten, soorten vlees of vis die je nog nooit eerder hebt gegeten, spannende kruiden, soorten keukens, alles wat je maar kunt bedenken. Inspiratie nodig om dit te doen? Pak een kookboek uit de kast, kijk een kookprogramma op tv of neem een tijdschrift over eten en koken mee uit de supermarkt. Maak het vervolgens praktisch: wat spreekt je het meest aan, en wanneer heb je tijd om er iets mee doen, en wat heb je daarvoor nodig? Misschien kun je het samen met iemand doen om de stap nog leuker en makkelijker te maken. Het gaat erom dat je jezelf verrast met nieuwe dingen en daarmee je blik verbreedt. En er zin in hebt om ermee bezig te gaan!

 

Nieuwe overtuigingen

Behalve dat het over nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen in de keuken gaat, kun je ook op deze manier naar je overtuigingen kijken over anders eten. In hoeverre vallen ze onder ‘schaarste’ dan wel onder ‘overvloed’. Ter inspiratie, je kunt de overtuiging: ‘het lukt me vast niet, want mislukt altijd’ bijvoorbeeld ombuigen naar: ‘ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en heb er vertrouwen in dat ik dit ga leren’.

Door nieuwsgierigheid, een open blik naar je zelf en het plezier in (nieuw) eten kun je ervaren dat het niet zozeer gaat over beperkingen als je gezonder wilt leven maar juist een verbreding van wat er óók kan. De visie op calorieën en koolhydraten is er één en hoeft ook niet volledig overboord. Maar er mag best een andere visie naast komen: dat je én gezonder gaat eten én ook nog eens allemaal nieuwe inspiratie opdoet. En als ik je geïnspireerd heb om hiermee aan de slag te gaan: veel plezier!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.