Over Paulien
Ik laat jou ervaren hoe het is om terug te gaan naar de basis:
De basis van jezelf als mens, en jouw natuurlijke manier van eten.
Zodat je (weer) een fijne relatie met eten en jezelf ontwikkelt en er rust ontstaat in je leven.

Direct met mij aan de slag?

Verbind jezelf met je natuur
Mijn visie over hoe we als mensen om kunnen gaan met eten komt voort uit mijn brede interesse en achtergrond: ik ben opgeleid tot diëtist maar ook als sociaal geograaf. Ik beoefen daarnaast al jarenlang mindfulness, zelfcompassie en meditatie. Het liefst ben ik in de natuur of in mijn voedselbostuin. Mezelf opnieuw verbinden met de natuur heeft mij veel gebracht en dit heeft dan ook een centrale plaats in mijn leven gekregen. Ik zie het als mijn ‘taak’ om jou hier ook mee kennis te laten maken als je met mij gaat werken zodat je daar ook de vruchten van kunt plukken. Stil staan bij jezelf is een voorwaarde om vooruitgang te boeken in je persoonlijke ontwikkeling en dus ook in je relatie met eten.
Mens - natuur - voeding
Mijn streven is om mens, natuur en voeding (weer) met elkaar te verbinden. Ooit waren wij mensen onderdeel van en dus nauw verbonden met de natuur en daarmee ook met ons eten. In het begin als jager-verzamelaars, toen je al je zintuigen nodig had om te beoordelen wat je kon eten. Toen kwam de landbouw en gingen we het al meer zelf naar onze hand zetten, maar tot aan de helft van de vorige eeuw waren de meeste mensen nog steeds fysiek in contact met hun eten. Alles wat je at en dronk kwam van dichtbij. Niet alles was er altijd, je moest het doen met wat de oogst bood en wat de lokale slager/bakker verkocht. Sinds de komst van supermarkten die alles - altijd - verkopen, zijn de mogelijkheden eindeloos. En zijn veel mensen het echte contact met eten kwijtgeraakt. Eten is verworden tot calorieën of tot eiwitten of tot koolhydraten. Eten delen we in: het is gezond of slecht (want: dikmakend). Genieten van eten is er vaak niet meer bij en ook gezellig een maaltijd met andere mensen eten, het sociale aspect, is er lang niet altijd bij in onze geïndividualiseerde maatschappij.


Van regels van buiten naar aandacht voor binnen
Onder andere door de zo aanwezige social media krijg je opgedrongen waar je aan ‘moet’ voldoen. Geen wonder dat je helemaal los bent geraakt van je eigen behoeftes en voorkeuren wat betreft eten. Je volgt regels van buitenaf in plaats van dat je kijkt naar wat er binnenin jou om aandacht vraagt. Ik neem je mee op de weg terug van alles wat van buitenaf bepaald wordt naar de verbinding met jezelf. Opnieuw ontdekken wat honger en verzadiging is en ook daarbij ontdekken welke behoeftes er in jouw als mens liggen. Want vaak eten we om de verkeerde reden. Je bent gestresst, boos, moe of verdrietig. Door te eten demp je dat vervelende gevoel. Maar daardoor gaat het niet weg, het is alleen even weggestopt. Ik laat je stilstaan bij hoe dit bij jou werkt zodat er ruimte komt om het anders te gaan doen. Aandacht voor al deze aspecten hebben, dat gaat niet vanzelf. Dat vraagt tijd, aandacht en stilte. Durven en willen kijken naar jezelf, pijnlijke emoties verdragen en voelen hoe het met je gaat.
Mijn manier van werken
Als diëtist werk ik op mijn eigen manier en die is anders dan die van de meeste diëtisten. Zo werk ik bijna volledig buiten in de natuur en werk ik bij individuele coaching altijd met afspraken van 1 tot 1,5 uur. We kijken niet alleen naar voeding maar vooral naar jou als mens, naar hoe jij in het leven staat en omgaat met eten. Om jou goed hierin te kunnen coachen heb ik aanvullende scholingen gedaan bij psychologen, natuurcoaches en mindfulnesstrainers.
