Wil je weten hoe intuïtief eten voor jou werkt? Plan een gratis kennismaking in!

Voedselbos Fier 

Voedselbos Fier is een plan van mijn man Jan Provoost en mij. Op een terrein van minimaal 1 ha in (het zuidoosten van) Friesland willen wij een plek creëren waar natuur en voeding bij elkaar komen. We willen daar ook bij gaan wonen met ons gezin met twee kinderen. 

 

Wat ik doe als diëtist, mensen naar een gezonde relatie met eten begeleiden, wil ik ook in het voedselbos gaan doen. Wij beiden zijn begaan met de voedselvoorziening in Nederland en willen met dit voedselbos een bijdrage leveren aan het toekomstbestendiger maken hiervan. Tegelijkertijd zorgt een voedselbos voor natuurontwikkeling en het vergroten van de biodiversiteit. Een voedselbos is een duurzame manier van voedsel produceren en kan afgezet worden in korte verkoopketens. Om geïnteresseerden over het voedselbos te kunnen vertellen én om anderen te laten meegenieten van de mooie plek, willen wij tevens een theetuin / theehuis gaan ontwikkelen.

Wat is het plan? 

Het voedselbos is er nog niet! We zijn op zoek naar een plek én naar mensen die ons kunnen helpen om het plan te realiseren. We hebben de volgende opties voor ogen voor ons plan:

 

Optie 1:

Aankoop van een boerderij/ woning/bouwkavel met ca 1 ha grond, door onszelf. 

Bij deze optie zal het voedselbos in eerste instantie in eigen beheer, met hulp van bekenden en vrijwilligers, gerealiseerd worden. In en bij het voedselbos coacht Paulien, voor belangstellenden zijn er rondleidingen of workshops en de oogst komt beschikbaar voor eigen gebruik en wellicht in bescheiden mate voor verkoop. 

 

Optie 2:

Aankoop van een grotere boerderij met (veel) meer grond erbij. 

Dit is een plan voor meerdere kopers en bewoners. We denken hierbij aan de aankoop van een boerderij van een boer die gaat stoppen of die op termijn gaat stoppen. Het opgeven van stikstofrechten en het verwijderen van overbodige/verouderde schuren maakt plaats voor meerdere woonbestemmingen (bijvoorbeeld 4). Op de agrarische grond wordt mogelijk niet alleen een voedselbos ontwikkeld maar komen ook andere functies zoals een permacultuurmoestuin, extensieve veehouderij, natuurontwikkeling.

Bij deze ontwikkeling kan de zorg- en welzijnsfunctie veel groter worden dan bij de eerste optie. Het zou fantastisch zijn als meerdere zorgverleners aansluiten bij dit plan! Zo kan  er een plek gecreëerd worden waar mensen op allerlei manieren op een ontspannen manier, lekker buiten, bezig zijn met hun welzijn en gezondheid. Herstel na ziekte of leren omgaan met een verminderde gezondheid, coaching op eetgedrag, aandacht voor zingeving, werken in de moestuin et cetera. Op deze manier kan er ook een community ontstaan waar mensen samen leven en werken. 

Belangrijk is wel dat we bij deze optie uitgaan van het realiseren van individuele woningen met behoud van privacy voor iedereen. 

Kun je ons helpen? 

Alle hulp bij het realiseren van onze plannen is welkom! Wie weet:

 

- Heb jij een goede  tip over te koop komende woningen of boerderijen, of ken je een boer die gaat stoppen of die zijn bedrijfsvoering wil verduurzamen samen met anderen? In eerste instantie regio zuidoost-Friesland maar schroom niet om je gouden tip buiten dat gebied met ons te delen! 

- Ben jij een gelijkgestemde: heb je ook deze droom en wil je kijken of we samen onze dromen kunnen verwezenlijken? 

- Ben jij een zorgverlener die graag buiten werkt en dit ook graag in een toekomstig voedselbos wil doen?

- Hou je erg van buiten zijn, steek je graag de handen uit de mouwen en wil je praktisch helpen? 

- Ben je gewoon nieuwsgierig, enthousiast over de ontwikkeling van voedselbossen en wil je graag op de hoogte gehouden worden van onze plannen? 

 

Wij zouden het super vinden als je  contact met ons opneemt!