Mini programma dag 3: Mindful chocola eten

Welkom bij dag 3 van het online mini-programma! 

Hoe is het gegaan met het formuleren van een nieuwe overtuiging? Geeft het je een goed gevoel? 

Vandaag is het dan zover: je gaat oefenen om chocola met heel veel aandacht te proeven! 

Kijk het onderstaande filmpje voor de opdracht en de toelichting. Onder het filmpje kun je daarna de opdracht weer nalezen voor je aan het proeven gaat beginnen.

Veel succes! 

 

Opdracht:

Ga aan tafel zitten, met een paar blokjes van die reep favoriete chocola en houd ook pen en papier bij de hand en een glas water. Ga aan de slag met de volgende vragen en opdracht:

  1. Heb je vooraf al een oordeel? Wil je het eigenlijk wel proeven of roept het bepaalde (negatieve of positieve) herinneringen of emoties op?
  2. Vervolgens pak je een blokje tussen je vingers. Hoe ziet het eruit, hoe ruikt het, hoe voelt het, en merk op of er al iets gebeurt in je mond?
  3. Dan stop je het in je mond. Wat proef je, hoe voelt het in je mond? Heb je de neiging om door te kauwen en te slikken of kun je dit beheersen?
  4. Wat gebeurt er als je het doorgeslikt hebt? Hoe voelt het dan in je mond? Bijvoorbeeld: behaaglijk, voldaan, of onrustig om je meer wilt, of voel je je vol?
  5. Hoe is het voor je om dit zo te doen? Smaakt de chocola anders als je er zo bewust van bent?
  6. Schrijf de antwoorden op de vragen op! Neem een paar slokken water.
  7. Herhaal de stappen. De tweede keer is een verdieping. Schrijf ook na de tweede keer op wat je ervaringen zijn.

 

Bedenk na de tweede sessie: Wat neem je mee uit deze oefening? Dat kan gaan over smaak, dat die anders bleek te zijn toen je echt ging proeven; het kan zijn dat je ontdekt hebt dat je bepaalde oordelen of schuldgevoelens hebt rond het eten van chocola; of dat je ontdekt dat je er gewoon blij van werd!

Wat je ter afsluiting doet is het combineren van je nieuwe overtuiging, die je gisteren hebt geformuleerd, met je ervaringen van vandaag. Je maakt eigenlijk de nieuwe overtuiging nog concreter en praktischer voor jezelf. Zorg dat je hem zo ook opschrijft!

 

Bijvoorbeeld: als je als nieuwe overtuiging hebt opgeschreven: ik gun mezelf iedere avond een paar blokjes chocola bij de thee, dan kan het zijn dat je nu daaraan toevoegt: en ik geniet heerlijk van de romige smaak.

 

Veel succes en plezier met proeven!

Morgen is de laatste dag en ga je ter afsluiting  leren hoe jij de nieuwe overtuiging je ook écht eigen gaat maken! Tot morgen!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.